Het gebruik van de juiste kleuren hangt af van de drager of medium. Zo is er een verschil tussen kleuren voor gebruik op scherm en kleuren voor drukwerk.

RGB (Rood, Groen, Blauw) is het kleurmodel dat gebruikt wordt voor het beschrijven van de kleuren waarbij de bronnen zelf licht produceren. Zoals een computerscherm, televiesie, ipad, … CMYK (Cyaan, Yellow en Key/zwart) is het kleurmodel dat gebruikt wordt voor het beschrijven van kleuren bij drukwerk. Objecten die zelf geen licht geven, maar die het licht van andere bronnen weerkaatsen. Dit wordt ook wel vierkleurendruk of full colour genoemd.

RGB is een additief kleurmodel.
Dit betekent dat de basis kleurloos is, namelijk zwart. Hier wordt vervolgens licht aan toegevoegd, waarbij de verschillende kleuren een andere intensiteit kunnen hebben om de juiste kleur weer te geven.

CMYK is een substractieve kleurmodus.
Dit betekent dat de basis bestaat uit alle kleuren van het kleurenspectrum samen, namelijk wit. De kleuren inkt die hier vervolgens opgelegd worden nemen als het ware het reflecterende licht weg.

Hou er rekening mee dat bij het CMYK kleurmodel de kleuren doffer en donkerder uitvallen dan bij RGB. Dit verschil wordt veroorzaakt door de verschillende kleuropbouw in beide modellen.
Bij CMYK (full colour) is het bijvoorbeeld niet mogelijk om fluorkleuren te drukken, terwijl je deze in RGB wel ziet aangezien dit is gebaseerd op licht.