Goede resultaten behalen begint bij een degelijke structuur

Hoe begin je aan een boek?
Of je nu werkt aan een werkboek, handboek, e-book, manual, gids, hand-out,…
Volgende indeling geeft je houvast bij elke opdracht.

​Alles begint met sorteren, elk onderdeel een juiste plek geven.
Daarvoor werk ik bij elke opdracht of klant met dezelfde mappenstructuur.

 

Mijn vaste mappenstructuur

1. Idee

Wanneer ik inspiratie verzamel plaats ik alles samen in deze map. Dat kunnen zowel beelden, teksten of soorten afwerkingen zijn.
Alles wat nog vorm moet krijgen. Het helpt mij om al mijn ‘braindump’ op één plek gebundeld te zien staan.

 

2. Beelden

Hierin komt het finale beeldmateriaal te staan.
Enkel en alleen de selectie van beelden die ik effectief ga gebruiken in het boek.

 

3. Fonten

Ook al werk ik met een programma om mijn fonten te beheren, toch breng ik alle lettertypes hier samen die ik ga gebruiken. Wanneer je later het boek nog eens wil aanpassen voor een herdruk, ga je ontzettend blij zijn dat je niet alles bijeen hoeft te zoeken.

 

4. Opmaak

Een mapje waarin ik alle creaties zet. Want tijdens het uitwerken van je boek is het slim om meerder versies te bewaren. Elke stap die je uitwerkt kan je apart bewaren. Zelf zet ik de datum mee in de bestandsnaam. (omgekeerd zodat ik netjes chronologisch staat, dat is mijn freaky kantje 😉 )

 

5. PDF

Van elke versie en proef die ik maak krijgt de klant een pdf toegestuurd. Zolang de opdracht loopt blijven alle pdf’s hierin staan. Handig om deze in een aparte map te verzamelen zodat de bestanden van creatie en de pdf’s niet allemaal door elkaar staan.

 

Ik voeg zelfs deze nummering toe in de benaming van mijn mappen.
Op die manier staat alles in dezelfde volgorde.

Wanneer een opdracht is afgerond ga ik deze mappen ‘opkuisen’ voordat ik de job archiveer. De hele reeks inspiratiebeelden, alle versies van creatie of pdf’s moeten niet persé bewaard blijven. Onnodig om dit allemaal digitale ruimte te laten innemen 😉

Alles een vaste plek geven, per opdracht of klant zorgt er niet alleen voor dat ik gefocust kan werken
maar ook nog eens ontzettend veel tijd win. Deze vaste structuur zorgt ervoor dat ik efficiënt kan werken.

Geef zelf je ontwerpen
een professionele look

Schrijf je nu in en ga next level met het ontwerp van je hand- of werkboek dankzij mijn tips en tricks, gratis in je inbox.