Project op maat

Jouw professioneel vormgegeven handboek of werkboek volledig afgewerkt aan je deur geleverd. Dat krijg je als je kiest voor een project op maat.

Ik begeleid je door het hele creatieproces en help je om je content te optimaliseren.
Jij focust op de inhoud, ik doe al de rest.

Bookdesign Karen

Tijd voor een boek met impact

Zelf een boek maken is een pittig werkje, dat heb jij ondertussen al ondervonden:

  • Aan de slag gaan met gratis templates in Canva is oké als starter, maar nu sta je verder met je bedrijf en dat mag je boek ook uitstralen.
  • Je merkt dat de lay-out van je boek op losse schroeven staat: verschillende lettertypes door elkaar, de samenstelling van de hoofdstukken die niet helemaal klopt, kleurgebruik dat niet consequent is toegepast,…
  • Je wil eenheid in de structuur en inhoud brengen, maar dat ligt buiten je zone of genius. Je kent er zelf te weinig van om dit te stroomlijnen tot een mooi geheel.
  • Zelf je boek maken neemt immens veel tijd in. Tel eens alle uren op die je eraan besteedde. Al die tijd kon jij niet doen wat je het liefste doet en het beste kan.

Tijd voor… 

  • een gebruiksvriendelijk werkboek dat je cursisten bij de hand houden en dat hen helpt om écht stappen te zetten en resultaten te behalen.
  • iemand die je van begin tot einde bijstaat en duidelijk aangeeft wat van jou verwacht wordt en wanneer.
  • iemand die het hele ontwerpproces van je overneemt, zodat jij maar te volgen hebt en vol spanning kan uitkijken naar het moment dat het eindresultaat aan je voordeur wordt geleverd.
  • een expert die meedenkt over je project en over de beste manier om je content te presenteren op het vlak van afwerking, papiersoort, formaat, enzovoort. advies over eventueel aansluitend drukwerk om je business te ondersteunen, zoals post-it’s, posters, tijdlijnen en meer.

Ben jij klaar voor een project op maat?

Ervaren ondernemer

Je bent al enkele jaren bezig en hebt een eerste ervaring met het maken van cursusmateriaal of handboeken achter de rug. Je bent klaar voor een upgrade.

Impact

Je wil impact maken op je klanten en de manier waarop je jouw verhaal presenteert in het hand- of werkboek, speelt hierin een cruciale rol. 

Aanzien

Met je bedrijf geniet je al een zeker aanzien. Je besteedt veel zorg aan je présence en legt je klanten in de watten. Je wil dat je drukwerk diezelfde professionaliteit uitstraalt.

“Als je een werkboek wilt creëren waar je je expertstatus mee in de kijker wilt zetten en gaat voor echte kwaliteit, dan is Karen met voorsprong de persoon die je wilt in dat verhaal.”

Kim De Graeve

Mijn werkwijze

In een project op maat begeleid ik jou van begin tot einde. Van je eerste vraag tot je het afgewerkte boek in handen hebt. Ik ontzorg je volledig, zodat jij je enkel hoeft bezig te houden met de inhoud.

Met zo’n 20 jaar ervaring in de creatie van educatieve boeken, weet ik hoe mensen informatie opnemen en verwerken. Daarom help ik jou om je content te optimaliseren, zodat die een nog grotere impact maakt op jouw klant.

Van bij ons eerste gesprek loods ik je door het het hele proces van creatie tot afstemmen met de drukker en de aanlevering van je boek. Transparante communicatie staat centraal in elke fase van onze samenwerking.

Fase 1 – Intakegesprek

Voelen we een klik in ons kennismakingsgesprek, dan volgt er een intakegesprek. Je krijgt vooraf een checklist met gerichte vragen die je helpen het project concreet te maken voor mij én voor jezelf.

Tijdens het intakegesprek overlopen we de checklist en nemen we het stappenplan door. Daarna krijg je een offerte op maat, samen met het stappenplan en een tijdlijn.

Met welk soort klanten werk je samen?

Ik werk met gepassioneerde ondernemers die een verschil willen maken voor hun klanten. Ondernemers die de meerwaarde zien in een goed gestructureerd boek en resoluut kiezen voor een professionele uitstraling. De sector waarin je werkt of de content die je deelt, maakt voor mij weinig uit, maar de impact die je wil maken des te meer.

Ik ben nog niet helemaal klaar om te starten. Kan ik een plaats reserveren?

Geen zorgen. Er zit sowieso wel wat tijd tussen ons eerste gesprek en de eigenlijke start van het ontwerp. Dat kennismakingsgesprek is de eerste stap. Daarin toets ik af hoever je al staat met je project en of ik de geschikte persoon ben om je te helpen. Daarna volgt nog een intakegesprek, een offerte, stappenplan en tijdlijn.
Ik werk met een
wachtlijst, dus in de planning stel ik het eerst mogelijke startpunt voor. Dat ligt meestal een paar maanden ver, voldoende om je briefing voor te bereiden. Denk je meer tijd nodig te hebben, dan bekijken we samen wat voor jou het beste opstartmoment is. Hou er wel rekening mee dat je plaats pas gereserveerd is na betaling van de eerste deelfactuur.

Is het aantal pagina’s belangrijk?

Er staat geen minimum op het aantal pagina’s dat je project moet hebben. Je kan met een boek van 50 pagina’s evenveel impact maken als met een van 500. Belangrijk is dat je je content rust en ruimte geeft. Het ontwerp zal ook altijd meer pagina’s bevatten dan je briefing, omdat ik met de lay-out en opbouw zorg voor die ademruimte in je teksten.
Het enige waar het
aantal pagina’s wel een invloed op heeft is op zaken zoals de kostprijs, rugdikte, afwerkingsmogelijkheden enzovoort.

Fase 2 – Analyse en voorontwerp

Ik analyseer jouw briefing. Hierbij ga ik de structuur stroomlijnen en geef ik suggesties om de gebruiksvriendelijkheid voor je lezer te optimaliseren

Ik maak een voorontwerp van een 10-tal pagina’s die alle elementen van het geheel bevatten, zodat je een duidelijk zicht krijgt op het totaalconcept. Denk hierbij aan lettertype, kleurgebruik, bladspiegel, opbouw, enzovoort.

Help je me met de opbouw en structuur van mijn boek?

Absoluut! Een mooie en vooral gebruiksvriendelijke vormgeving is voor mij topprioriteit. Met mijn jarenlange ervaring in de educatieve sector weet ik ondertussen waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je content blijft hangen. Met die kennis help ik je om je werk- of handboek op punt te zetten. Ik analyseer je briefing en doe bij het ontwerpen suggesties om de gebruiksvriendelijkheid en structuur te optimaliseren.

Welke afwerkingen kan ik kiezen voor mijn boek?

Alle mogelijke afwerkingen opsommen zou me te ver leiden. Ga je voor basic softcover, hardcover, wir-o, genaaid,…? Ik geef je de best passende opties op basis van o.a. je project, het onderwerp en hoe je doelgroep het boek zal lezen of gebruiken.

Welk formaat kies ik best voor mijn boek?

Welke afmetingen en oriëntatie je boek krijgt, beslissen we samen. Ik geef je de best passende opties op basis van o.a. je project, het onderwerp en hoe je doelgroep het boek zal lezen of gebruiken.

Fase 3 – Creatie

In deze fase ga ik aan de slag met jouw feedback op het voorontwerp. Ik werk het volledige boek uit, met binnenpagina’s, cover en eventueel extra materiaal. 

Ik werk jouw ontwerp af tot in de puntjes. Je krijgt standaard twee correctierondes waarin je elk detail kan overlopen en wijzigingen kan aanbrengen. Op die manier maak ik voor jou drie versies voor we naar de oplevering gaan.

Wat als ik mijn deadline niet haal?

Het stappenplan en de tijdlijn die je bij de start van onze samenwerking krijgt, is goed uitgedacht en met voldoende ruimte om je briefing voor te bereiden en om alles door te nemen bij een correctieronde. Om de finale opleverdatum te kunnen aanhouden is het dus noodzakelijk dat je deze tijdlijn nauwkeurig naleeft en tijdig alle materiaal aanlevert en feedback doorgeeft.

Haal je de deadline niet, dan vervalt de originele tijdlijn en neem ik het project verder op in het eerstvolgende vrije moment in mijn planning. Zomaar een week opschuiven kan niet, want daardoor komen de projecten van andere klanten in het gedrang.

Hoe lever ik mijn briefing aan?

Tekstmateriaal
Na het voorontwerp starten we met de volledige uitwerking van het boek. In deze fase lever je de 
volledig afgewerkte teksten in een word-document aan in de map die ik voor je klaarzet in Google Drive.
We gebruiken enkel dit kanaal om materiaal aan elkaar te bezorgen. Jij kan hierin de briefing (tekst/beeld) plaatsen en ik zet hierin de proeven voor je klaar. Zo is alle materiaal netjes op één plaats gebundeld en besparen we elkaar de vele mailtjes en downloadlinks.
Tijdens
correctierondes kan je tekstcorrecties aangeven in het pdf-bestand. Het is echter niet de bedoeling dat volledige hoofdstukken worden herschreven. Is dit uitzonderlijk wel het geval, dan overlopen we je project en maken we nieuwe afspraken.

Beeldmateriaal
Aangeleverd beeldmateriaal moet voldoen aan volgende 
specificaties:
• CMYK
• 300 dpi op ware grootte
• foto’s: als TIFF- of JPG-bestand
• vectorbeelden: als EPS- of AI-bestand

Afbeeldingen die bestemd zijn voor druk hebben een resolutie nodig van 300 dpi. Die dpi verwijst naar de kwaliteit van de beelden. Afbeeldingen die niet de juiste grootte/resolutie hebben om te drukken verliezen kwaliteit, missen scherpte en zien er korrelig uit. Ik check of je beeldmateriaal geschikt is voor productie en help je het best mogelijk resultaat te bereiken. (In deze blog kom je meer te weten over beeldkwaliteit en resolutie.)

Wat als ik het ontwerp niet mooi ga vinden?

De kans dat een ontwerp compleet de mist ingaat, is klein. Bij de start van onze samenwerking hebben we een checklist en intakegesprek waarin ik je een hele reeks vragen stel over o.a. lettertypes, kleurgebruik en stijl, zodat ik een duidelijk beeld krijg van je wensen. Jij zet op die manier zelf de krijtlijnen uit waartussen ik kan werken.

Eerst krijg je een voorontwerp van een 10-tal pagina’s om een zicht te krijgen op hoe het totaalconcept eruit zal zien. In deze fase kan je de algemene lay-out nog bijsturen. Pas als jij akkoord gaat met het voorontwerp, begin ik aan het volledige boek.

Tijdens de ontwerpfase zijn er 2 correctierondes waarin je tekstcorrecties en kleine aanpassingen kan doorgeven.

De kans dat je na al deze stappen tevreden bent over het eindresultaat, is dus bijzonder reëel.

Fase 4 – Oplevering

Na jouw finale goedkeuring zet ik mijn drukker aan het werk. Ik regel alles, volg alle communicatie en specificaties op die bij het drukproces horen. Tot het moment dat jij jouw boek in handen hebt.

Heb je zelf een drukker met wie je geregeld samenwerkt? Breng ons gerust in contact en ik bezorg hem of haar de drukklare pdf.

Kan ik werken met mijn eigen drukker?

Ik werk ondertussen al jaren samen met mijn vaste drukkerij en mijn voorkeur gaat ook naar hen uit. Ik ga ter plaatse om elke opdracht te bespreken en volg het drukproces nauwkeurig op, zodat jij enkel de levering in ontvangst hoeft te nemen.

Wil je toch met je eigen drukker werken, dan kan dat uiteraard. Dan bespreek jij samen met hen de specificaties en breng je me in contact met de juiste persoon om de drukklare bestanden aan te leveren. Weet wel dat BookDesign in dit geval niet meer verantwoordelijk is voor het eindresultaat, aangezien ik geen controle heb over het drukproces.

Wat betekent ‘goed voor druk’?

In de laatste creatiefase ontvang je een finale pdf ter goedkeuring. Wanneer je alles goed nagekeken hebt en er geen aanpassingen of correcties meer nodig zijn, bezorg je mij jouw “goed voor druk”. Daarmee bevestig je jouw akkoord op het totale digitale ontwerp. Deze bestanden gaan daarna rechtstreeks naar de drukker.

Na jouw “goed voor druk” kan BookDesign niet meer verantwoordelijk gesteld worden voor schrijf-, layout- of andere fouten.

Kan ik een proefexemplaar aanvragen?

Een drukproef zit niet standaard in het aanbod, maar kan mits meerprijs wel aangevraagd worden.

Zeker bij grote oplagen is dit interessant, omdat het corrigeren van fouten achteraf veel tijd en geld kan kosten (veel meer dan de drukproef).

Een drukproef wordt immers gemaakt voordat de hele oplage gedrukt wordt. Dit is een voorbeeld, een proefexemplaar rechtstreeks van de drukpers. Zo heb je het resultaat van je gedrukte boek voor je. Deze kan je controleren op fouten, zoals kleurverschillen, onjuiste paginanummers of ontbrekende afbeeldingen.

Een drukproef wordt meestal gemaakt d.m.v. digitale druk of offsetdruk. Bij digitale druk wordt de proefdruk digitaal geprint, terwijl bij de offsetdruk een drukpers wordt gebruikt.

We bekijken samen de proeven om te zien of en waar er verfijning nodig is om de beste resultaten te bereiken.

Recente realisaties

#expatsofbrussels – Anne Cruyt en Cemali Bas

#expatsofbrussels – Anne Cruyt en Cemali Bas

Living In Brussels verzamelt de verhalen van expats in Brussel. Allemaal verschillende mensen, met verschillende achtergronden, leeftijden en nationaliteiten die samen het weefsel vormen van de prachtige hoofdstad van Europa.
Deze verhalen wilde Anne Cruyt bundelen in een stijlvol boek dat menig Europese koffietafel kan sieren.

Speaker en Leadership Coach – Elizabeth Van Den Bergh

Speaker en Leadership Coach – Elizabeth Van Den Bergh

Elizabeth coacht ondernemers, CEO’s, managers en beleidsmakers die tijdens hun speeches, keynotes en presentaties zelfzekerheid willen uitstralen en hun publiek mee willen krijgen in hun verhaal. Bij haar intensieve coachingprogramma wilde ze een aantrekkelijk naslagwerk dat kwaliteit, expertise en persoonlijkheid uitstraalt en haar klanten uitnodigt om aan de slag te gaan.

Copy Kickstart werkboek – DeeDeeCopy

Copy Kickstart werkboek – DeeDeeCopy

Het perfecte werkboek voor de veelschrijver, dat is wat Delphine wou voor haar traject voor startende copywriters. Het Ensemble-concept bleek het antwoord op haar vraag, met uitneembare pagina’s waarop de copywriters alle ruimte hebben om te brainstormen, schrijven en schrappen.

Wat anderen zeggen over BookDesign

“De tijdlijn en het stappenplan vond ik echt een revelatie! De prachtige opvolging en creatieve ideeën voor de afwerking van het boek heeft ons aangenaam verrast. Het is zo fijn dat je niet enkel “mooi maakt”, maar ook inhoudelijk meedenkt. Het boek wordt met veel ontzag onthaald, niet iedereen krijgt het zomaar en dat voelt goed voor de klanten.”

Soetkin Vercruyssen
Architect Kristof Cauchie

“Ik had echt het gevoel dat ik op je kon rekenen en dat een groot deel van het project voor mij uit handen werd genomen. Het proces voelde heel spannend, alsof ik om de zoveel tijd een cadeautje kreeg (de ontwerpen) en ik wist exact wanneer. Telkens iets om enthousiast naar uit te kijken. De toewijding voor het proces bij de drukker was een gigantische meerwaarde.”

Anne Cruyt
Living in Brussels

“Als gevorderde ondernemer met grote aantallen deelnemers en een high-end onderneming heb ik de lat hoog te leggen qua afwerking, deadlines en klantvriendelijkheid. Karen tackelt deze allemaal met gemak, ze is structureel (en dat is een fantastische aanvulling op mijn nogal ‘organische’ 😉 flow), detailgericht, meedenkend en creatief. Ze begeleidt je door het volledige proces en dat doet ze zonder (zo lijkt het althans) enige moeite.”

Kim De Graeve

Ik help je nog meer impact te maken

Wil jij impact maken als creatieve ondernemer, trainer of coach? Wanneer je next level gaat met je business, wil je dat ook je educatief materiaal diezelfde professionaliteit uitstraalt.

Als grafisch ontwerper focus ik daarom niet alleen op de lay-out en het kleurgebruik, maar denk ik met je mee over de structuur van je werk- of handboek.

Veelgestelde vragen

Met welk soort klanten werk je samen?

Ik werk met gepassioneerde ondernemers die een verschil willen maken voor hun klanten. Ondernemers die de meerwaarde zien in een goed gestructureerd boek en resoluut kiezen voor een professionele uitstraling. De sector waarin je werkt of de content die je deelt, maakt voor mij weinig uit, maar de impact die je wil maken des te meer.

Ik ben nog niet klaar om te starten. Kan ik een plaats reserveren?

Geen zorgen. Er zit sowieso wel wat tijd tussen ons eerste gesprek en de eigenlijke start van het ontwerp. Dat kennismakingsgesprek is de eerste stap. Daarin toets ik af hoever je al staat met je project en of ik de geschikte persoon ben om je te helpen. Daarna volgt nog een intakegesprek, een offerte, stappenplan en tijdlijn.

Ik werk met een wachtlijst, dus in de planning stel ik het eerst mogelijke startpunt voor. Dat ligt meestal een paar maanden ver, voldoende om je briefing voor te bereiden. Denk je meer tijd nodig te hebben, dan bekijken we samen wat voor jou het beste opstartmoment is. Hou er wel rekening mee dat je plaats pas gereserveerd is na betaling van de eerste deelfactuur.

Is het aantal pagina’s belangrijk?

Er staat geen minimum op het aantal pagina’s dat je project moet hebben. Je kan met een boek van 50 pagina’s evenveel impact maken als met een van 500. Belangrijk is dat je je content rust en ruimte geeft. Het ontwerp zal ook altijd meer pagina’s bevatten dan je briefing, omdat ik met de lay-out en opbouw zorg voor die ademruimte in je teksten.

Het enige waar het aantal pagina’s wel een invloed op heeft is op zaken zoals de kostprijs, rugdikte, afwerkingsmogelijkheden enzovoort.

Help je me met de opbouw en structuur van mijn boek?

Absoluut! Een mooie en vooral gebruiksvriendelijke vormgeving is voor mij topprioriteit. Met mijn jarenlange ervaring in de educatieve sector weet ik ondertussen waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je content blijft hangen. Met die kennis help ik je om je werk- of handboek op punt te zetten.
Ik analyseer je briefing en doe bij het ontwerpen suggesties om de gebruiksvriendelijkheid en structuur te optimaliseren.

Welke afwerkingen kan ik kiezen voor mijn boek?

Alle mogelijke afwerkingen opsommen zou me te ver leiden. Ga je voor basic softcover, hardcover, wir-o, genaaid,…? Ik geef je de best passende opties op basis van o.a. je project, het onderwerp en hoe je doelgroep het boek zal lezen of gebruiken.

Welk formaat kies ik best voor mijn boek?

Welke afmetingen en oriëntatie je boek krijgt, beslissen we samen. Ik geef je de best passende opties op basis van o.a. je project, het onderwerp en hoe je doelgroep het boek zal lezen of gebruiken.

Wat als ik mijn deadline niet haal?

Het stappenplan en de tijdlijn die je bij de start van onze samenwerking krijgt, is goed uitgedacht en met voldoende ruimte om je briefing voor te bereiden en om alles door te nemen bij een correctieronde. Om de finale opleverdatum te kunnen aanhouden is het dus noodzakelijk dat je deze tijdlijn nauwkeurig naleeft en tijdig alle materiaal aanlevert en feedback doorgeeft.

Haal je de deadline niet, dan vervalt de originele tijdlijn en neem ik het project verder op in het eerstvolgende vrije moment in mijn planning. Zomaar een week opschuiven kan niet, want daardoor komen de projecten van andere klanten in het gedrang.

Hoe lever ik mijn briefing aan?

Tekstmateriaal
Na het voorontwerp starten we met de volledige uitwerking van het boek. In deze fase lever je de 
volledig afgewerkte teksten in een word-document aan in de map die ik voor je klaarzet in Google Drive.
We gebruiken enkel dit kanaal om materiaal aan elkaar te bezorgen. Jij kan hierin de briefing (tekst/beeld) plaatsen en ik zet hierin de proeven voor je klaar. Zo is alle materiaal netjes op één plaats gebundeld en besparen we elkaar de vele mailtjes en downloadlinks.
Tijdens
correctierondes kan je tekstcorrecties aangeven in het pdf-bestand. Het is echter niet de bedoeling dat volledige hoofdstukken worden herschreven. Is dit uitzonderlijk wel het geval, dan overlopen we je project en maken we nieuwe afspraken.

Beeldmateriaal
Aangeleverd beeldmateriaal moet voldoen aan volgende 
specificaties:
• CMYK
• 300 dpi op ware grootte
• foto’s: als TIFF- of JPG-bestand
• vectorbeelden: als EPS- of AI-bestand

Afbeeldingen die bestemd zijn voor druk hebben een resolutie nodig van 300 dpi. Die dpi verwijst naar de kwaliteit van de beelden. Afbeeldingen die niet de juiste grootte/resolutie hebben om te drukken verliezen kwaliteit, missen scherpte en zien er korrelig uit. Ik check of je beeldmateriaal geschikt is voor productie en help je het best mogelijk resultaat te bereiken. (In deze blog kom je meer te weten over beeldkwaliteit en resolutie.)

Wat als ik het ontwerp niet mooi ga vinden?

De kans dat een ontwerp compleet de mist ingaat, is klein.
Bij de start van onze samenwerking hebben we een checklist en intakegesprek waarin ik je een hele reeks vragen stel over o.a. lettertypes, kleurgebruik en stijl, zodat ik een duidelijk beeld krijg van je wensen. Jij zet op die manier zelf de krijtlijnen uit waartussen ik kan werken.

Eerst krijg je een voorontwerp van een 10-tal pagina’s om een zicht te krijgen op hoe het totaalconcept eruit zal zien. In deze fase kan je de algemene lay-out nog bijsturen. Pas als jij akkoord gaat met het voorontwerp, begin ik aan het volledige boek.

Tijdens de ontwerpfase zijn er 2 correctierondes waarin je tekstcorrecties en kleine aanpassingen kan doorgeven.

De kans dat je na al deze stappen tevreden bent over het eindresultaat, is dus bijzonder reëel.

Kan ik werken met mijn eigen drukker?

Ik werk ondertussen al jaren samen met mijn vaste drukkerij en mijn voorkeur gaat ook naar hen uit. Ik ga ter plaatse om elke opdracht te bespreken en volg het drukproces nauwkeurig op, zodat jij enkel de levering in ontvangst hoeft te nemen.

Wil je toch met je eigen drukker werken, dan kan dat uiteraard. Dan bespreek jij samen met hen de specificaties en breng je me in contact met de juiste persoon om de drukklare bestanden aan te leveren. Weet wel dat BookDesign in dit geval niet meer verantwoordelijk is voor het eindresultaat, aangezien ik geen controle heb over het drukproces.

Wat betekent ‘goed voor druk’?

In de laatste creatiefase ontvang je een finale pdf ter goedkeuring. Wanneer je alles goed nagekeken hebt en er geen aanpassingen of correcties meer nodig zijn, bezorg je mij jouw “goed voor druk”. Daarmee bevestig je jouw akkoord op het totale digitale ontwerp. Deze bestanden gaan daarna rechtstreeks naar de drukker.

Na jouw “goed voor druk” kan BookDesign niet meer verantwoordelijk gesteld worden voor schrijf-, layout- of andere fouten.

Kan ik een proefexemplaar aanvragen?

Een drukproef zit niet standaard in het aanbod, maar kan mits meerprijs wel aangevraagd worden.

Zeker bij grote oplagen is dit interessant, omdat het corrigeren van fouten achteraf veel tijd en geld kan kosten (veel meer dan de drukproef).

Een drukproef wordt immers gemaakt voordat de hele oplage gedrukt wordt. Dit is een voorbeeld, een proefexemplaar rechtstreeks van de drukpers. Zo heb je het resultaat van je gedrukte boek voor je. Deze kan je controleren op fouten, zoals kleurverschillen, onjuiste paginanummers of ontbrekende afbeeldingen.

Een drukproef wordt meestal gemaakt d.m.v. digitale druk of offsetdruk. Bij digitale druk wordt de proefdruk digitaal geprint, terwijl bij de offsetdruk een drukpers wordt gebruikt.

We bekijken samen de proeven om te zien of en waar er verfijning nodig is om de beste resultaten te bereiken.

Wat is in regie?

De aanpassingen voor een herdruk gebeuren altijd in regie. Dat wil zeggen dat ik die aanpassingen per uur verreken en dus niet vooraf een offerte opmaak.

Bij een herdruk duid je de correcties aan op de finale proef van je laatste editie en ik zorg ervoor dat ze zo snel mogelijk verwerkt worden. Het gaat meestal om tekstcorrecties, nieuwe foto’s of een update van de inhoud. De opbouw en afwerking van het boek blijven gelijk.

Hierdoor kunnen we sneller schakelen en kan je het proces van intake, analyse en voorontwerp overslaan, waardoor je veel sneller je boek weer in handen hebt. Hiervoor zijn geen wachtlijsten, je komt bij me aankloppen en ik kijk wanneer ik je herdruk kan inplannen.

Nieuwe offerte voor drukwerk nodig bij een herdruk?

Wanneer je een herdruk wil van je boek, vraag ik een nieuwe offerte op bij de drukker. De specificaties, zoals afwerking en papiersoort, blijven gelijk, maar de oplage kan je uiteraard zelf nog aanpassen.

Een nieuwe offerte voor het drukwerk is altijd nodig bij een herdruk, omdat de prijzen van papier en van de drukker kunnen wijzigen. Daardoor zijn er kleine schommelingen mogelijk. Voor het ontwerp krijg je geen nieuwe offerte, de kleine aanpassingen die je aan mij doorgeeft in de lay-out of inhoud van het boek, verwerk ik in regie (dus aan uurtarief).

Wat betekent de term ‘oplage’?

Met ‘oplage’ bedoelen we het aantal exemplaren dat wordt gedrukt. De oplage wordt meestal uitgedrukt in een specifiek getal.

Over het algemeen geldt dat hoe hoger de oplage, hoe lager de gemiddelde drukkost per exemplaar van je boek. Hoe komt dit? Bij elk drukwerk heb je sowieso een opstartkost (opstart machine, instellen, …). Deze is onafhankelijk van het aantal exemplaren dat je bestelt. Daarbij komen dan nog zaken zoals het formaat, aantal pagina’s, speciale druktechnieken of papierkwaliteit die een invloed hebben op de kostprijs.

Als je de totaalkost kan verdelen over een groter aantal exemplaren, dan daalt de eenheidsprijs. Het kan dus voordeliger zijn om een grotere oplage te drukken.

Kleuren in CMYK vs RGB. Wat is eigenlijk het verschil?

Welke kleuren je gebruikt, hangt af van de drager of het medium. Zo is er een verschil tussen kleuren voor gebruik op scherm en kleuren voor drukwerk.

RGB (Rood, Groen, Blauw) is het kleurmodel dat gebruikt wordt voor het beschrijven van kleuren waarbij de bronnen zelf licht produceren. Deze kleuren gebruiken we dus op scherm (computerscherm, tv, iPad,…)

RGB is een additief kleurmodel, wat betekent dat de basis kleurloos is (zwart). Hier wordt licht aan toegevoegd, waarbij de verschillende kleuren een andere intensiteit hebben om de juiste kleur weer te geven.

CMYK(Cyaan, Magenta, Yellow, Key (zwart)) is het kleurmodel dat gebruikt wordt voor het beschrijven van kleuren waarbij de objecten zelf geen licht geven, maar die het licht van andere bronnen weerkaatsen. Dit zijn dus kleuren voor drukwerk. Synoniemen zijn vierkleurendruk of full colour.

CMYK is een substratief kleurmodel, wat betekent dat de basis bestaat uit alle kleuren van het kleurenspectrum samen (wit). De kleuren inkt die hier op gelegd worden nemen als het ware het reflecterende licht weg.

CMYK kleuren vallen meestal doffer en donkerder uit dan RGB kleuren. Dit verschil wordt veroorzaakt door de verschillende kleuropbouw in beide modellen. Bij CMYK kan je bijvoorbeeld geen fluorkleuren drukken, terwijl je die in RGB wel ziet, aangezien dit is gebaseerd op licht.

(Meer weten? In deze blog lees je alles over kleuren.)

Welke betalingsmogelijkheden zijn er?

De enige betalingsmogelijkheid bij BookDesign is via overschrijving. Op de factuur vind je de nodige betaalgegevens.

Bij een project krijg je van mij telkens 2 deelfacturen (betalingstermijn van 14 dagen):
– de eerste voor de opstart van het voorontwerp
– de tweede na goedkeuring op de drukklare pdf

Laat je ook het drukwerk door mij uitvoeren, dan krijg je de factuur daarvoor wanneer het drukwerk opstart. (betaling voor levering)

Waar kan ik beeldmateriaal terugvinden?

Ga niet zomaar op het internet op zoek naar beeldmateriaal. Enerzijds is de kwaliteit van die beelden doorgaans niet geschikt en anderzijds rust er auteursrecht op de beelden en mag je die niet altijd zomaar gebruiken. In deze blog vind je mijn tips voor kwalitatieve online beeldbanken.

Twijfel je over de kwaliteit van je eigen beeldmateriaal? Op mijn blog vind je een aantal artikels met meer informatie over aan te leveren beeldmateriaal.